קיסמים דנטלים

מהו קיסם דנטלי: אביזר עזר המאפשר להסיר שאריות מזון בין השיניים. ייתכן שתופתעו לגלות כי קיסמי שיניים כבר היו בשימוש עוד לפני 3500 שנה , כאשר היו עשויים בדרך כלל מעצמות של חיות שונות או מברונזה, והשימוש בהם היה רב-פעמי.  אי לכך מאז התופעה שאוכל נתקע בין השיניים שהציקה את האנשים ועד היום לא השתנתה.

מתי מומלץ להשתמש בקיסמים דנטליים? כשאנחנו מחוץ לבית ואין באפשרותנו לצחצח שיניים או להשתמש בחוט דנטלי, או מברשת בין שינית  ואוכל תקוע בין השיניים ,ומציק לנו מאוד ,ויכול לגרום גירוי בחניכיים . זה הרע במיעוטו , שעדיף להוציא את השאריות מזון מלהשאיר אותם עד הלילה.

האם הקיסם גם חשוב בהיגיינה אורלית במקום חוט דנטלי?  לא ולא. הקיסם הוא לא חלק מהיגיינה אורלית ואין לראות אותו כמחליף לחוט ,מתיז מים או מברשות קטנות לניקוי בין השיניים. לקיסם אין את היכולת ניקוי של הפלאק ואין אפשרות שינקה את פני השן . הוא גורם ללחץ בחניכיים שיגרום לנסיגתה שבעקבותיה מרווחי השיניים גדולים יותר ואוכל ניכנס בקלות גם מהצדדים.

איזה סוגים קיימים? מעץ, מפלסטיק, קיסמים עם מבריש.

קיסמי עץ: קיסמי עץ למזון הפשוטים שקונים בכל מרכול , אלה הפחות מומלצים מכיוון שהם חדים מאוד ולא מותאמים לצורת האנטומי המשולשת בין השיניים והחניכיים. אי לכך לפני כמה עשורים חברה דנטלי הוציא קיסמי עץ מותאם לצורה האנטומי והוא משולש.

 יתרונות: לפני הרבה שנים לא היה משהוא אחר , הקיסמים הרפואיים הם העדיפים. חסרונות:  חד פעמיים. קיסמי מטבח הם הגרועים ביותר., קיסמי עץ לעטים מתפרקים או נשברים ויש קושי רב להוציא את החלק השבור., ולא מעט מקרים זיזי עץ נתקעים בתוך החניכיים וגורמים כאבים או דלקות, כמו שקורה עם קוץ שנתקע באצבע.

קיסמי פלסטיק: הודות ההתפתחות התעשייתי הצליחו להתגבר לחסרונות של קיסמי עץ והתחילו לייצר קסמי פלסטיק בצורה משולשת  אפילו שכבר במסעדות הוא הסטנדר. יתרונות :לא נשבר או מתפרק, צורת משולשת המותאמת לאנטומיה של השיניים והחניכיים. חסרונות: חד פעמי.

קיסמים עם מבריש: קיסמים דקים מאוד שבחלקו הקדמי יש מבריש או ספוגית המאפשר סילוק שאריות מזון מיטבי. יתרונות : דקים מאוד הניכנסים בכל אזור, לרוב טבול עם חומר אנטיספטי או עם טעם מנטה חסרונות: חד פעמיים והרבה יותר יקרים

האם אפשר להשתמש בכל ארוחה? לא. במידה שאוכל נתקע באופן קבוע בין השיניים יש צורך בביקור אצל רופא השיניים ייתכן מאוד שיש בעיה שדורשת טיפול. פעולת הקיסם הוא להיכנס מצד החיצוני ולדחוף את שאריות מזון החוצה מהצד השני,  אי לכך לרוב גורם ללחץ בחניכיים שבסופו של דבר יגרום לנסיגתה , שבעקבותיה מרווחי השיניים גדולים יותר ואוכל ניכנס בקלות גם מהצדדים. בקיצור רק בשימוש לעטים רחוקות ובלי לחץ מיותר.