השתלות

שתל הוא התקן מלאכותי דמוי שורש השן, המוחדר אל תוך הלסת, לצורך שחזור/שיקום חוסר שיניים. שתל הוא הפתרון המודרני הטוב והנוח במקרה של אובדן שיניים החל משן אחת ועד אובדן  של כל השיניים. שתלים מאפשרים להעניק תחושה ומראה קרוב ככל האפשר למשנן הטבעי .למרות ההתקדמות ברפואת שיניים הן במניעה והן בטיפול לצורך הצלת שיניים, רבים המטופלים שמאבדים את שיניהן, וניתן היום להחזיר את משנן הטבעי על ידי שיקום על גבי שתלים.

השתל הוא עשוי ממתכת טיטניום טהור כמו שמשתמשים באורתופדיה, צורתו יכול להיות צילינדר או קונוס, ויוחדר אל תוך הלסת במקום שהייתה קודם השן. ההחדרה מתבצע בהליך ניתוחי שלאחריו השתל יכול להיות כבר חשוף או במידה שהמקרה לא מתאים הוא יהיה מכוסה או קבור בחניכיים בתוך הלסת עד שיעבור תקופת ההתמזגות עם עצם הלסת ורק אז ייחשף לאחר מספר חודשים .על השתל מחברים חיבורים שונים לפי סוג השיקום שיונח על השתלים :שיקום קבוע כתרים-גשרים או שיקום נשלף תותבת . היום קיימים הרבה סוגים של שתלים מכל מיני חברות המאפשרים פתרונות אפילו מיידים לאובדן שן אחת או לשיפור מידי של תותבות נשלפות שזזות והכל באותו יום . לפני ביצוע ההשתלה חייבים לאבחן על פי צילומים: פנורמה וסיטי את מצב האתר המיועד להשתלה בכדי לראות שיש מספיק עצם ולמנוע פגיעה לחללים (אף-סינוס) או עצבים , לרוב גם יוכן סד נשלף להדרכה והחדרת השתל למיקום המיועד . יש אפשרות שכל התכנון מתבצע באופן ממוחשב ולאחר מיכן מדפסת תלת מימד מכינה את הסד בשיטת ההזרקה וזה מבטיח תוצאה מדויקת של מיקום השתלים

כשכמות העצם לא מספיקה  לצורך השתלה ולפי המקרה ייוסף עצם לפעמים בשלב מוקדם יותר או בזמן השתלה ,ולרוב מלווה גם בתוספת ממברנה סוג של כיסוי המפריד את תוספת העצם לבין החניכיים בכדי לאפשר בנייה של העצם הטבעית כמוכן שתלים כמו כל סוגי הטיפולים השונים ברפואת שיניים יתרונות וחסרונות הן במישור הרפואיות והן במישור הכספית, זה טיפול שמחייבים מעקב צמוד והשגחה לאורך הזמן בכדי להבטיח את הצלחת הטיפול. היום מתפתחות יותר שיטות להחדרת השתלים ללא צורך בפתיחת החניכיים (ניתוח) ושיקומם המיידים כל עוד התנאים של האזור המיועד מתאים לטיפול הזה . שיטות אלה מקטינות בצורה משמעותית את התופעות לוואי שהיינו רגילים לראות לאחר ניתוחים כגון: כאבים או נפיחויות. הטיפול לא תמיד נעים במיוחד למטופלים החוששים מלבוא למרפאת השיניים עקב הפחד שצברו לאורך השניים, בכדי לתגבר לבעיה הזאת ניתן לבצע את הטיפול בהרדמה כללית בחדרי ניתוח או בטשטוש ע"י מרדים שמוזמן למרפאת השיניים. לאחרונה הופיעה טכניקה מחודשת הנקראת השתלות בזליות.בעצם זו שיטה שקיימת מתחילת הדרך של השתלים אבל הוזנחה לטובת השתלים דמוי בורג. בשתלים דמוי בורג יש צורך להחדיר את השתל באזור שיש מספיק עצם מכיוון שהשתל חייב להיות מכוסה או עטוף לפחות מ 1 מ"מ של עצם מסביבו, מחסור עצם הוריזונטלי ניתן לפתרון ע"י הוספת עצם אבל מחסור לאורך השתל  ורטיקלית לא ניתן להשיגו , ומקרים שלא היה מספיק עומק עצם לא התאפשר לבצע שתלים. השיטה הבזאלית שונה ועיקריה  היא להכניס שתלים מצד הלסת בצורה דיסק שמשמש בסיס לעוגן השתל וממוקם בחלק הקשיח של הלסת. אי לכך שיטה זאת הביאה פתרון למקרים שלפניכן לא היה ניתן לבצע שתלים . כמו כל שיטה יתרונות וחסרונות אבל עדיין מעטים הרופאים שהוכשרו לבצע אותה.

יתרונות : אפשרות להחזיר את המערכת הלעיסה לתפקודה מחוסר שן אחת עד מחוסר כל השיניים, תחושה טבעית מכיוון שלרוב משולב עם שיקום קבוע, אצל בעלי שיקום נשלף (תותבות)שיפור ביציבות התותבות, מחזיר את הביטחון עצמי ,ומעלה את האיכות החיים של המטופל לאחר שנים רבות , אחוזי הצלחה מעל 90% .

חסרונות: טיפול יקר מאוד טכניקה שמלווה בהוצאות רבות  ,כולל ציוד ייעודי להשתלות הדורש השקעה גבוהה ,הכשרה ממושכת ויקרה גם, יש צורך בצילומים סיטי לצורך תכנון הטיפול, זמן ההשתלה ארוך שמלווה והכנת חדר הטיפול ופינויו לאחר הטיפול כמו חדר ניתוח. אין אפשרות לעשות מהיום למחר יש לתכנן כל הפעולות שמסביב ומועד ההשתלה לפחות שבוע מראש, לרוב יש צורך בהמתנה לאחר ההשתלה מספר חודשים לצורך השיקום, אחוזי הכישלונות נמוכים אבל במידה שניכשל לרוב לא ניתן לחזור לפעולה עקב איבוד רב של עצם, במידה שחסרה עצם יש צורך להוסיף לרוב בטרם ההשתלה המאריך את כל השיקום לפעמיים מעל שנה. טכניקה שמלווה ולא מעט תופעות לוואי (נפיחות ,כאבים) לעטים אף מספר שבועות. תחזוקה לאחר קבלת השיקום מחייבת שמירה על היגיינה אורלית מצוינת וביקורת תקופתיים במרפאה. יש להיעזר בהרבה סבלנות.