כתרים וגשרים

כתר למעשה הוא תחליף מלאכותי לכותרת השן ההרוסה , זה מאין כיסוי או מעטפת לשן, המכסה את כל צדדי השן. במטרה להחזיר לשן את גודלה, צורתה, תפקודה.

מתי יש צורך בכתר?

 רוב המקרים המצריכים כתר הם :לאחר שהשן  עברה טיפול שורש (היא  כבר לא מסוגלת לפזר את כוחות הלעיסה  וברוב המקרים השן נשברת לאחר זמן מסוים ,ורובן לאחר שבירתן יש צורך לעקור) מקרים נוספים הם כשהשן עברה שבר או טראומה ואין לה טיפול שורש, שן הרוסה מאוד שלא ניתן לשחזר אותה בצורה אחרת, ותיקון בעיות אסתטיות או תפקודיות.

סוגים שונים של כתרים:

הכתרים יכולים להיות ממתכת לבד, מתכת משולבת עם חומר לבן פלסטי, חרסינה ,זירקוניה, או גם ללא מתכת עם חומר פלסטי, חרסינה או זירקוניה לכל סוגי הכתרים יתרונות וחסרונות שונים , הן מצד הרפואי והן בצד הכספי. בעט הצורך אני ממליץ למטופל על איזה סוג כתר מתאים למקרה שלו.

סוגים שונים של מתכות לשימוש בכתרים.

יש מתכת אצילה, חצי אצילה ולא אצילה. לכל אחד יתרונות או חסרונות  ביומכניות ופיסיקליות שונות, סגסוגת המתכת מורכבת ממתכות שונות כדי לתת את התוצאה המיטבי ביותר בזמן ייצור הכתר ולאחר מיכן לאורך השנים כשיהיה מותקן בפה.

מתכת אצילה: בקבוצה הזאת נמצא כמובן זהב, פלדיום, פלטינה ,כסף ,וכול

זהב טהור  היא המתכת הטובה לפה ולשיניים יש לה תכונות מצוינות בסביבה השן ולחניכיים ומונע היווצרות של פלאק אי לכך חיידקים לא יכול לחיות בקרבתה הודות לתכונה הזאת הזהב מונע עששת . עקב עלות הגבוה נדיר להשתמש בה בימינו. הסגסוגת שבמתכות אצילות השונות בשימוש ברפאות השיניים הם תערובת המכיל זהב ,פלדיום, פלטינה, כסף  הסגסוגת חייבת להיות לפחות 60% מתכות אצילות שבתוכה מעל 30 % זהב . עקב עלות הגבוהה המייקר במאות שקלים כל יחידה השימוש היום פחות נפוץ.

מתכת חצי אצילה . היא סגסוגת  של מתכות אצילות לפחות 25 % עד 40% והרוב לא אצילות ,

מתכת לא אצילה: סגסוגת של מתכת בסיסיות ואצילות באחוזים בודדים או ללא אצילות בכלל. בין המתכות הבסיסיות יש  קובלט ,כרום, בשימוש רחב במתכות הלא אצילות.

המתכות העדיפות הן האצילות לאחר מיכן החצי אצילות ובסוף הלא האצילות זה במישור הרפואי לשן ולסביבת החניכיים אבל במישור חוזק ותכונות פיסיקליות כשמצופים בחרסינה העדיפות היא הפוכה מכיוון כשיש יותר מתכת אצילה התוצר הסופי הוא יותר גמיש לכוחות המתיחה שיגרום לפיצוצי ושברים בחרסינה אי לכך הבחירה לסוג המתכת בעבודה נעשה ע"י רופא השיניים .

   איך מתבצע את ההליך הטיפולי

1 השחזת השן בעוביים שונים מכל צדדי השן לפי סוג הכתר שיבוצע  לפחות מ 0.3ממ ל 2ממ .

2 לקיחת מטבע לצורך בניית הכתר במעבדה

3.הנחת כתר זמני מאקריל עד סיום העבודה.

4 מדידת ובדיקת התאמה של כיפת המתכת או בסיס הכתר

5 קבלת הכתר והדבקתו לשן

סוגים שונים של כתרים

כתר זמני מאקריל/פלסטיק. זה כתר על בסיס פלסטיק הנקרא אקריל הוא בשימוש עשרות שנים ברפאות השיניים. ייצורו יכול להיות במרפאה עם אקריל קר או במעבדה עם אקריל חם שיש לבשלו. יש חשיבות עליונה על הנחת כתר זמני  או מעבר (עד שייצור הכתר הסופי מסתיים ויותקן בשן), והן: שמירת על השן מקובעת ללא אפשרות תזוזה  אחרת יגרום לאי דיוק בכתר הסופי והתאמתו לשן ולחניכיים תהיה פחותה ,להחזיר תפקוד ואסתטיקה לשן, למנוע פגעיה בחניכיים עד התקנת הכתר הסופי. בין החסרונות הן: חומר די שברירי,ואטימה לא טובה לשן ,וגירוי הגורם לחניכיים נזק לתווך ארוך אי לכך החומר האקרילי הוא לשימוש זמני בלבד.

כתר מלא ממתכת: הוא כתר שכולו מתכת , הדורש השחזה מינימלית של חומר שן.  השימוש בדרך כלל הוא בשיניים האחוריות האחרונות עקב אילוצים של מקום וכמות ההשחזה ,או למנוע פגיעה מיותרת בשיניים שלא עבורו טיפול שורש. הוא יכול להיות מכל אחת המתכות שהוזכרו למעלה. פחות נפוץ ביגלל האסתטיקה שלו

כתר מלא מחרסינה: כתר שכולו מחרסינה ללא מתכת ,מתאים לשיניים קדמיות בלבד, השתקפותו דומה לשן אי לכך פה טמון חסרונו מכיוון שישנן שיניים שעברו טראומה או טיפול שורש ובהן יש כהות/השחרה אז התוצאה הסופית תהיה לנו השתקפות של השן הנותן מראה אפור ולא אסתטי.דורש מיומנות גבוהה ליישום ע"י הרופא והטכנאי שהרוב קשה להשיגם. כולל חוסר אטימה בשולי הכתר עם הופעה של עששת לאחר מיכן. היום מאוד נדיר לבצע אותו

כתר מלא זירקוניה: הוא כתר זירקוניה טהור. הזירקוניה בעצם זאת מתכת בשם זירקוניום/זירקון בצבע אפור לבן חומר חזק מאוד עמיד לשבר ולקוררוזיה. אי לכך חומר מאוד מתאים לשימוש בפה. התהליך הייצור מתבצע באופן ממוחשב במחרטה על גוש זירקוניה לבן שמיוצר מאבקת זירקוניום. התוצר הסופי הוא כתר לבן ממתכת חזקה בלתי שביר אפילו בעוביים דקים המעביר את האור בצורה דומה לשן אי לכך השימוש נפוץ מאוד בשנים האחרונות.

חסרונות. עלותו הגבוה מעל 50% מכתר חרסינה מאוחה למתכת אחרת . עקב השתקפותו בשיניים הקדמיות הכהות או השחורות יגרום לאסתטיקה גרועה ולצבע אפור למראה . חסרון נוסף לא קיים חומר הדבקה מתאים נכון להיום והצמדתו לשן לא מספיק טובה שיגרום נפילתו לעטים קרובות ולעששת מתחת לכתר. מתאים מאוד לשימוש בשיניים אחוריות עקב אילוצים של מקום או השחזה .

כתר מצופה/מאוחה חרסינה: זה כתר שהבסיס שלו הוא מתכת ויכול להיות מכל סוג המתכות כולל זירקוניה ,ושעליה מצפים אותה בחרסינה בתנור בטמפרטורה 1200 מעלות. זה הכתר הנפוץ בשימוש ברפואת שיניים מבחינת יישום ע"י רופא השיניים ובמעבדה ע"י טכנאי השיניים ,שהוכיח את עמידותו האסתטי והפונקציונלי לאורך שנים רבות.

מה זה גשר?

זה בעצם לפחות שלושה כתרים  שמחוברים יחדיו  

המגשרים בין שתי שיניים הקיימות כשיש חוסר שן ביניהם. זה שיקום קבוע לצורך החזרת שן חסרה . מחייב השחזת השיניים הסמוכות לשן החסרה. הגשר יכול להיות מאותם חומרים של הכתרים (ראה למעלה) וההליך דומה לזה של הכתר

גשר מחומר מרוכב COMPOSITE :היום בנוסף קיימת טכניקה שניתן לבצע גשר מידי בפגישה אחת ללא צורך בהשחזת השיניים הסמוכות של השן החסרה ע"י חיבור השיניים הסמוכות עם רצועה שקופה ובניית השן החסרה על אותה רצועה. השיטה הזאת היא השמרנית ביותר , הפיכה ,והזולה ביותר לשחזור שן חסרה .מיועדת לשימוש לאזור הקדמיים אבל ניתן לבצע בכל מקום בפה . ומתאים לשיקום של שן חסרה אחת .החיסרון הוא שלפעמים לא עומד בלחצי הלעיסה שגורם בסופו של דבר לכישלון ולבצוע חוזר או לצורך בחירה אופציה אחרת עמידה לאורך השנים. בגלל זה באזור האחורי השימוש יותר מוגבל. אין הרבה רופא שיניים שמבצעים גשר מודבק הדורש מיומנות רבה וטכניקה יישום מורכבת .