ריח רע

ריח רע מהפה (  בעברית באשת הפה והשם המקצועי אליטוזיס – Halitosis) הוא תופעה שכיחה שבה נישאים ריחות לא נעימים באוויר שננשף מחלל הפה החוצה (למשל, בזמן דיבור). לבאישת הפה קיימת השפעה ניכרת, אישית וחברתית, על האנשים שסובלים ממנה, והיא מוערכת כאחת הסיבות השכיחות לפנייה לרופא השיניים. 25 % מהאוכלוסייה סובלת מהתופעה הזאת.

הדרך הפשוטה והיחידה לדעת אם אתם מפיצים ריח רע מהפה (חוץ מזה שאנשים שומרים מכם מרחק ביטחון) היא לשאול חברים או בני הזוג . אמנם יש דרך רפואית לבדוק את התופעה הלא נעימה והיא ע"י מארכת נשיפה בשם HALIMETER המודדת כמות והרכב הגזים הנשאפים החוצה .

באשת הפה יכול להיות זמנית או כרונית. המקרים הראשונים נמצאים אכילת מאכלים הגורמים ריחות לא נעימים כדוגמא בצל ,שום, וגם שתייה אלכוהול ועישון סיגריות. הבאשת הכרונית היא הבעייתית ניתן להתמודד אתה ברגע שנדע מה מקורה ודרכי הטיפול בה.

אז מה המקור של הריחות ?? יותר מ 90% של הריחות מקורם בחלל הפה. והאשם העיקרי הוא זני חיידקים החיים באזורים האלה, המפרקים את החלבונים מהמזון, מרקמת אפיתל ומהנוזלים שנופלים מהאף. תוצרי הפירוק של החלבונים אלה הם תרכובות גופריתיות המפיצים את הריחות הלא נעימים ( כריח ים המלח, ביצים סרוחות בשר רקוב )

חיידקים האלה חיים בעיקר באזור בסיס הלשון זאת אומרת בחלק האחורי ביותר של הלשון ,באזור הפפילות (חיישני הטעם) . שארי המזון או נוזלים מהאף לא נשטפים ע"י הרוק לכן חיידקי הפירוק של החלבונים פעילים באזורים האלה ומייצרים את הריח הלא נעים . ברגע שיש ירידה בהפרשת הרוק יש התגברות לבאישת הפה.

מצב שאנו מרגישים בבוקר לאחר קימה עקב ירידה בהפרשת הרוק בלילה, ל כ 90%  פחות לאומת היום.  מצב דומה בזמן צום ,בנוסף הפרשת הרוק מושפעת מתרופות שונות כמו לירידה יתר לחץ דם, והגיל בעיקר בגיל השלישי כשהבלוטות מפרישות הרבה פחות רוק לאומת עשורים לפני

בעיות מקומיות נוספות בחלל הפה הם שחזורים לקויים בשיניים, בעיות חניכיים , תהליכים מוגלתיים ,מזון הנתקע בין השיניים או תותבות לא נקיות כל אלה יכולים לגרום לריחות לא נעימים. גם מחלות כמו סוכרת מחלות כבד או כליות.

ב10 % הנותרים נמצאים הסיבות מחוץ לחלל הפה  סינוסיטיס שקדים ומעט חלל הבטן. כשמקור הבעיה הוא האף צריך לבדוק אצל רופא אא"ג.  קיום של פתולוגיה  או אנטומיה שיש צורך כירורגי להתערבות  בתיקון כמו פוליפים , סינוסיטיס, או דרכי נשימה סתומים .וכול.

מטופלים פונים אליי עם תלונה על טעם לא טוב בפה ,( טעם מתכתי, חמוץ, צואתי וכדומה) טעם רע בפה  אינו מעיד על קיום ריח פה, למרות ההרגשה הלא נעימה וזה קשור לתהליכים פיסיולוגיים טבעיים , שינויי PH .  לקיחת תרופות ולפעמיים שינוי בפלורה עקב סיבות שונות  .

אז לאחר שהבנו מה מקור של הריח הרע בוא נתקדם לגבי האבחון  האם יש לנו בעיה או לא..

בשל קשיים באבחנה עצמית של ריח הפה מכוון שאנו רגילים לריח שלנו  , הדרך האמינה והפשוטה ביותר לדעת אם אנו סובלים מריח פה היא לפנות לחבר/ה בן זוג או בן משפחה בבקשת עזרה באבחון. בקשו מאותו אדם להריח אתכם ממרחק קרוב (כעשרה ס"מ) בזמן שאתם מדברים. בשל השינויים בעוצמת ריח הפה לאורך היום, ייתכן שתצטרכו לבצע כמה בדיקות במשך היום כדי לוודא שמדובר בבעיה זמנית ובשעות מסוימות או זאת בעיה כרונית. וכך נוכל לדעת מה המקור ולפי זה נדע איך לטפל.

איך מטפלים או מונעים באשת פה

הקפדה על היגיינה אורלית . צחצוח שיניים , שימוש בעזרים נוספים כמו בחוט דנטלי, מברשת בין שינית , מתיז מים סילוניט, וכמובן טיפל בביעות שיניים או חניכיים לשם כך צריך לבוא בקביעות למרפאת השיניים לטפל במוקדי העששת ,החלפת שחזורים לקויים, במידה שמרכיבים תותבות חייבים להקפיד על ניקוי וחיטוי באופן עקבי כדי למנוע ריחות לא נעימים.

לשון מומלץ מאוד לאחר צחצוח שיניים לנקות את הלשון כדי לגרף ולנקות את הבסיס של הלשון. לצורך זה מומלץ להשתמש במנקה לשון ייעודי לזה  להסרת השכבה שמצטברת מאחורי הלשון.

תזונה להימנע ממזון שמפיץ ריח כמו בצל או שום, להרבות לאכול מזונות שמנקים את הלשון או מגבירים את הפרשת הרוק פירות או ירקות קשים  או לחם מלא שאליו נדבקים שאריות מזונות והחיידקים המסריחים.

מסטיקים  או סוכריות ללא סוכר שימוש במוצרים אלה מגבירים את הפרשת הרוק ועל ידי כך הרוק שוטף את חלל הפה ומונע את הריחות

מים להקפיד לשתות הרבה מים שיעזור לשטוף את שאריות המזון וחיידקים זכרו פה יבש יגרום ריח רע

אלכוהול גורם ליובש בפה ולריחות עזים ,יש להימנע משתייה אלכוהול

עישון מעבר של הריח של הסיגריות העישון מייבש את הפה, גורם לבעיות חניכיים יוצר ליחה השוקע בלשון ואז כמובן יוצר ריח רע מאוד מכל האזורים

שטיפות פה השטיפה כשלעצמה עוזרת לסלק שאריות מזון וחיידקים, שטיפה על בסיס אלכוהול פחות מומלץ .השטיפה היחידה שמיועדת להתמודד עם החיידקים פותחה בישראל הייתה שטיפה בשם "אסותא" הרכב של חומרים שונים נמצאים בשני חלקי הנוזלים חצי היה מימי וחצי היה שמני תחשבו על כוס חצי מים וחצי שמן. שתי הנוזלים היו בצבעים שונים ולפני השטיפה יש לנער את הבקבוק כ 30 שניות ולגרום להתערבבות הנוזלים ורואים שהצבע  משתנה  לצבע אחיד ורק אז שוטפים/מגרגרים את חלל הפה. החומרים הפעילים  בנוזל  מפרקים את החיידקים הנמצאים בחלק האחורי של הלשון. זה בעצם החומר היחיד המיועד לטיפול בריח רע היום נמצא בשם "אורביטול".

להימנע מיובש בפה כשמקור הריח נובע מיובש בפה  לעיסת מסטיק ללא סוכר יכולה לעזור להגברת הפרשת הרוק ובכך להביא לרמה נמוכה יותר של ריח רע מהפה. הרוק המופרש מסייע בשטיפת רובד החיידקים בפה, הוא בעל תכונות אנטי בקטריאליות ומעודד פעילות מכנית שמסייעת בניקיון הפה. כשהמצב חמור ואין הרבה הפרשת רוק אפשר להשתמש  ברוק מלאכותי הקיימים בשוק.(במשחה או שטיפה למשל סליואקל או ביוטן (SALIVAKAL/BIOTENE

תרופות סבתא מכיוון שזאת בעיה מוכרת בתרבויות שונות נהגו להשתמש בצמחים כמו פטרוזיליה, קינמון זערי אניס קליפות גויאבה ושרף צמח המסטיק. ונוסף שתייה מים עם טיפות לימון מועילה מאוד.

שימוש ומנקה לשון. הוא חייב לדמות כמגרפה דשא עם בליטות כבליטת הברזל של המגרפה להבדיל שהבליטות במנקה לשון חייבות להיות בליטות נמוכות של מספר מ"מ בודדים ודי שטוח כדי שיוכל להגיע לאזור האחורי של הלשון ולא לגרום לנו בחילה/הקהה. אין לראות במברשת שיניים כמנקה לשון כאילו ניקח את מטאטא של הבית ונרצה לגרף דשא לא שנשמע טוב נכון?? אז חייבים מנקה לשון ייעודי לעבודה לשם כך הומצא. אז לקנות מנקה עם בליטות נמוכות שהרוחב הפעיל בקצה יהיה צר משמעותית לגודל הלוע שלנו כדי למנוע בחילות וגם שיאפשר יכולת תמרון וניקוי באזור הרגיש הזה.

נקודה חשובה איך מנקים את הלשון אז כדי להגיע לאזור הזה, חייבים אני מדגיש חייבים  להוציא את כל הלשון החוצה מעבר לשיניים , בעצם עושים אותו הדבר כפי שהרופא מבקש מאתנו להוציא את הלשון ולהגיד אאאאאאא כך הוא יכול לבדוק את הלוע והגרון ממש כך,  אז פשוט להוציא את כל הלשון החוצה ועם המנקה מגרפים את הלשון בחלק ממש הכי  הכי אחורי שם מסתתר הגורם של הבעיה במידה שלא מוצאים את הלשון החוצה אין סיכוי בעולם לנקות את האזור הזה.

הנה כמה דוגמאות