מברשת חשמלית

מברשת חשמלית. שנפוצה מאוד בשנים האחרונות .רצוי בכל אופן לקרוא  "איך בוחרים מברשת ידנית " בכדי להחליט בצורה מושכלת מה מתאים לכל אחד מכם .

כאן השוק מאוד פרוץ ויש הרבה בלגן וחוסר הסכמה ופרוטוקולים לגבי מה אנו דורשים מהמברשת החשמלית אז כפי שציינתי במברשת הידנית גם כאן יש לנו שלושה חלקים זהים שאנחנו צריכים להתייחס  1) לידית  2) לראש המברשת 3) לסיבים של המברשת. אבל במברשת החשמלית יש לנו עוד פרמטרים שמאוד חשובים ואין הסכמה עליהם שהם: מהירות הסיבובים ,הטורק -מומנט הסיבובי , תנודות או הריטוט שהם נושאים מכאניים אבל חשובים מאוד שישפיעו על התועלת או על הנזק שהם גורמים לנו.

1)הידית 2) ראש המברשת פה אין לנו הרבה אפשרות בחירה מכיוון שאורך ורוחב הידית  מותאמת לגודל ראש המברשת והן בנויות בצורה פרופורציונלי וארגונומית די טובה.אבל חשוב מאוד שגודל הראש עם הסיבים לא יהיה גדול יותר מגודל של שן אחת מכיוון שהמברשת החשמלית מיועדת להברשה של שן אחת כל פעם.

3)סיבים המברשת. הפרמטר הזה גם חשוב מאוד כמו במברשת הידנית אבל אין ביכולתנו לבדוק את איכות של הסיבים וצורתם .שהם צריכים להיות מעוגלים בקצה ורכים בכדי לא לפגוע בחניכיים. וזה ניתן רק לבדוק במיקרוסקופ אז לנו כלקוחות נשאר לנו רק להסתמך על מה שממליצים לנו כרופא שיניים ע"י החברות או החוקרים . כפי שציינתי קודם הסיבים צריכים להיות רכים וכולם בנויים באותה זווית ישרה. לצערנו רוב הסיבים במברשות החשמליות שנבדקו מחקרית לפני כעשור נתנו ציון לא עובר ל כ 80 % מיהם  אז שוב אנו נסתמך על החברות המובילות בתחום הזה, שההקפדה בהאיכות מוכח מעל לכל ספק.

הפרמטרים המכאניים שאין כרגע פרוטוקול או הסכמה לגבי המהירות, הטורק או מומנט הסיבובי, איזה סיבוב או תנועה צריך לעשות ראש המברשת. לגבי מהירות קיימים מ 8000 -48000 ואף יותר סיבובים לדקה ועל פניו ההבדל הוא עצום פי 6 ואף אחת לא קבע מה נכון. לגבי הטורק אפילו החברות לא מפרסמות נתון כזה. ונשארנו רק עם נתון אחת שאנו יכולים לדעת או לדרוש בזמן קניית המברשת , איזה תנועה עושה ראש המברשת. אז רצוי תנועות סיבוביות ותנודות/פמפום פנימה -החוצה.

אז בו נסתמך על החוקרים מה הם בדקו או גילו

ארגון ללא מטרה רווח בשם קוקרן ריפורט בדק ועשה סריקה בכל המחקרים שפורסמו מ 1964 עד 2011 סה"כ 51 מחקרים. ופרסמו את המסקנות ביוני 2014 . הסריקה קבע כמטרה להגיע למסקנה שיאפשרו לסייע למטופלים ולרופאים לקבל החלטות מושכלות בעת רכישת מוצרים האלה. המחקרים הקיפו לא פחות משבע טכנולוגיות שונות של מברשות שיניים חשמליות, כאשר המדד שנבחן היה רק תנועת ראש המברשת. הסקירה קבעה כי טכנולוגיית התנודה והסיבוב המשמשת במברשות השיניים החשמליות של אורל-בי היא היחידה שמפחיתה באופן עקבי את הפלאק ואת דלקת החניכיים ויעילותה משופרת לעומת צחצוח ידני, בטווח הקצר והארוך. לאחר כחודש עד 3 חודשים חלה הפחתה במדד פלאק של 11% לאחר כ 3 חודשים 21%

זאת אומרת שרוב המברשות החשמליות הקיימות בשוק אין להם יתרון למברשת הידנית פרט למברשת של אורל-בי והיתרון הנוסף של המברשת הזאת שמעיטה את המהירות עד כדי עצירה בהפעלה יותר מידיי לחץ כלפי השיניים והחניכיים . בזה נתון שאתם יכולים לבדוק  בעצמכם על כף היד שלכם. אם האפשרות הזאת לא הייתה קיימת אנחנו נצחצח במהירות של עשרות אלפי סיבובים לדקה שבסופו של דבר יגרום נזק לשיניים וגם לחניכיים. אז אם כבר הלכנו על מברשת חשמלית גם רצוי שיהיה לחצן של וויסות המהירות,  מכיוון  שלא כל אחד יכול לסבול או להסתגל למהירות שלא מתאימה לו , תחשבו שזה כמו להאזין במוסיקה בעוצמה קבועה ללא אפשרות לווסת אותה.

אבל הסיפור לא נגמר שם כי צורת הצחצוח עם מברשת חשמלית שונה מאוד מהמברשת הידנית

אז הינה כמה טיפים איך לצחצח עם מברשת חשמלית

הגודל כן קובע ראש המברשת צריך להתאים לגודל הפה ולגודל השיניים לצורך הברשה שן אחת כל פעם

  • בלי דילוגים – על המברשת להגיע לכל מקום בפה. יש למקם את הסיבים לאורך המפגש של החניכיים עם השן וחשוב להקפיד לעבור בכל אזורי הפה – לרבות הצד הפנימי והחיצוני של השיניים, וכן לעבור על משטחי הלעיסה.
  • בזווית הנכונה – המטופל מניח את המברשת בזווית של 45 מעלות לשן, כשהמברשת מקבילה לרצפה.
  • כל שן והכבוד המגיע לה – יש לצחצח כל שן בנפרד ולא כמה שיניים ביחד.
  • בלי לחץ – אין צורך להפעיל כוח. לחיצה חזקה במברשות שבהן מותקן חיישן לחץ תגרום להאטה של פעולת הסיבים ולזמזום טורדני. במצב כזה, יש לוודא שהיד אוחזת בקצה החיצוני של הידית ולא קרוב לראש המברשת ולהרפות את האחיזה. במצב כזה, הסיבים יחזרו להסתובב. למתקשים לשחרר את אחיזת הלחץ, כדאי לדעת שבחלק מן המברשות יש כמה דרגות מהירות – ואפשר להקטין את מהירות הסיבוב.

אפשר גם לאט יותר – חשוב לציין שיש מטופלים שלא יתרגלו בקלות לצחצוח במברשת חשמלית. אחת הסיבות היא רעש הזמזום, שעלול להפריע לחלק מהמטופלים. סיבות נוספות: חניכיים בצקתיות בשל סיבות שונות, כגון תגובה לתרופות; סוכרת; היריון; מכשור אורתודנטי קבוע. יש לעבוד באיטיות סביב השן וליצור מגע של הסיבים עם אזורים הסמוכים לחניכיים, מבלי להפעיל לחץ הגורם כאב.

נקודה חשובה מברשת חשמלית לא מומלצת מתחת  לגיל 8 .אין עדיין מיומנות מוטורית לכך, בגלל זה לא מומלץ ועל תשכחו שזאת תקופה שמחליפים שיניים והמברשת החשמלית יכולה להכאיב מאוד.

 

אז כסיכום מה אני אבחר שאלך לקנות מברשת חשמלית

גודל = ראש המברשת והסיבים צריכים להיות מותאמים לגודל של שן אחת מכיוון שמברישים כל פעם שן אחת בלבד

האטה= האטה בסיבובים עד כדי עצירה בזמן הפעלה לחץ גדול על משטח של השן

מהירות = רצוי לפחות וויסות של 2 מהירויות בכדי שנוכל לבחור איזו מתאימה לנו.

תנועה= סיבובית ותנודה או פמפום פנימה החוצה

איכות הסיבים = מעוגלים בקצה ורכים

אז ההמלצה שכוללת את כל הנתונים האלה וגם ההמלצה שהסיקה את הסריקה המדעית היא המברשת   של אורל-בי /בראון. והדגמים האלה עלותם מעל 300 ₪ . ונקראים

 פרופשיונל קייר  ORAL B PROFESSIONAL CARE 3000/6000